לחיות טבעי להרגיש בריא
חפש/י

האם ביצים זה בריא (עדיין בכתיבה)

 
15.04.05
 
ב - 40 השנה האחרונות הציבור מוזהר שלא לאכול יותר מדי ביצים, בהנחה שהביצים הם מקור עשיר לשומן רווי וכולסטרול, ואלו מהווים גורם סיכון למחלות לב וכלי דם שהם, כידוע, הרוצח מס' 1 של המאה שלנו. אך בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים מראים שהקשר בין צריכת ביצים לבין מחלות לב היא לא עניין כל כך בטוח כמו שחשבו קודם.
 
 
מרכז המערכה של הטענות כנגד צריכת ביצים מתמקד על היות הביצים עשירים בכולסטרול, ועל כולסטרול ומחלות, ובמיוחד מחלות לב וכלי דם יש הרבה מאוד חומר מחקרי. בחלמון ביצה אחת יש 213 מ"ג כולסטרול. מטה-אנליזה(1)שהתפרסמה בשנת 2001 בירחון American Journal of Clinical Nutrition (AJCN)  אסף חומר מ-17 מחקרים רלוונטיים, והגיע למסקנה שאומנם צריכת ביצים מעלה את ה –LDL אך היא גם מעלה את סך הכולסטרול ואת היחס בין ה - LDL לבין ה – HDL. על כן המחקר ממליץ עדיין לצמצם צריכת ביצים, למרות עדויות סותרות של כמה מחקרים שנערכו באותן השנים.
 
מחקר גדול נוסף בנושא נערך ביפן(2) ועקב אחרי כ-10,000 גברים ונשים למשך 14 שנה. הנחקרים חולקו ל-5 קבוצות, לפי צריכת ביצים: 2 ליום, 1 ליום, חצי ביצה ליום, 1-2 ביצים בשבוע ולעיתים רחוקות. באופן מפתיע, נמצאו הבדלים משמעותיים בין גברים לבין נשים. בעוד שגברים לא הראו תגובות יוצאות דופן לצריכת ביצים, אצל הנשים היה הבדל משמעותי בסיכון לתמותה ממחלת לב איסכמית בין קבוצת ה-1-2 ביצים לשבוע לבין קבוצת אוכלות הביצים לעיתים רחוקות. בהתבסס על כך, החוקרים הגיעו למסקנה שהגבלת צריכת ביצים, במיוחד על ידי נשים ובמיוחד באזורים בהם ביצים מהווים מקור נפוץ לצריכת השומן, תביא לתועלת בריאותית.
 
ב-10 השנים האחרונות, נוטים החוקרים להאמין שלצריכת שומן רווי בדיאטה יש השפעה הרבה יותר משמעותית על סיכון למחלות לב וכלי דם מאשר לצריכת כולסטרול פר סה3. מחקר שנערך במקסיקו בשנה שעברה(4) מצא שצריכת 2 ביצים ביום ע"י ילדים בגילאים 8-12 העלה גם LDL וגם HDL אך שמר על היחס ביניהם (שזה הדבר החשוב המנבא סיכון למחלת לב). מחקר נוסף(5) שמחזק אבחנה זו, נערך על 49 מבוגרים בריאים שחולקו לקבוצת 2 ביצים ביום ולקבוצת שיבולת שועל למשך 6 שבועות. משך זמן זה לא התבטא בעליית כולסטרול כללי או LDL בקבוצת הביצים. לחילופין, נמצא ש – 6 שבועות של אכילת שיבולת שועל הורידה רמות כולסטרול וה- LDL אצל הנבדקים. לא נמצאו הבדלים ב  -BMI או ברמות HDL וטריגליצרידים.
 
אך ביצים הם לא רק מקור לשומן ולכולסטרול. הנה עוד מספר פרמטרים לשיקול. טענה מרכזית  נוספת הטוענות כנגד ביצים, אומרת שחלבון ביצה הינו אלרגן משמעותי ושכיח, ויש להתחשב בכך. מחקר שנערך ב-8 בתי ספר בצרפת(6)שבדק אלרגיות של ילדים, גילה ש-9.4% מסך 7% מהילדים הסובלים מאלרגיות למזון, אלרגיים לביצים. במחקר זה, הביצים עומדות במקום השני המכובד לאחר חלב ומוצריו. במחקר אחר שנערך בטאיוון נמצא שיש קשר בין אלרגיה לביצים (חלבון וחלמון) ואטופיק דרמטיטיס(7). ומכיוון שחלבון ביצים עובר בחלב אם(8), מומלץ גם לאימהות מניקות להימנע מאכילת ביצים כדי למנוע אלרגיה מהתינוק, שכן אפשר למצוא את החומר בחלב אם עד 8 שעות לאחר אכילה. זאת בנוסף  לכך שביצים מהוות סכנה לזיהום על ידי חיידק סלמונלה(9).
 
מעבר לכל הנאמר לעיל, ביצים זה לא רק רע. אז מה טוב בביצים? הם מכילים חלבון מאיכות גבוהה המתקבל בקלות על הגוף שלנו. הם עשירים בברזל וביצים המועשרות באומגה 3 גם עשירות בחומצת שומן רב בלתי רוויה DHA. מחקר על תינוקות בגמילה מחלב אם שהואכלו בחלמון ביצה מועשר באומגה 3 הראה(10)עליה ברמות פריטין ו – DHA ללא עליה ברמות שומנים בדם. קבוצה נוספת המרוויחה מצריכת ביצים הם אנשים קשישים(11) בהיות הביצה מקור זול לחלבון איכותי שרמתו בגוף מדלדלת באופן משמעותי עם הגיל. הביצים עשירות גם בכולין, החיוני לתפקוד תקין של המוח(12) . בהקשר זה, מתוך מזונות העשירים בכולין (כבד בקר, כבד עוף וביצים) נראה לי שביצים יהיו הבחירה הכי בריאה.
 
הנושא האחרון אליו אתייחס בעבודה זו, הינו הקשר שנמצא לאחרונה בין אכילת ביצים בגיל ההתבגרות לבין ירידה בסיכון לחלות בסרטן השד(13). אלה הממצאים שנמצאו במחקר האחיות הגדול. לנשים אשר צרכו יותר ביצים, שומן מהצומח וסיבים בגיל ההתבגרות היה סיכון נמוך יותר ללקות בסרטן השד מאשר לנשים אשר אכלו יותר חמאה.
 
לסיכום, מבחינת מחלות לב וכלי דם, הטענה המרכזית כנגד צריכת ביצים, יותר ויותר חומר מצטבר שמראה על כך שאין לשים על ביצים יותר מדי אשמה, והרבה יותר חשוב מה סוג התזונה הכללי שנאכל.  כאשר התזונה היא בריאה, אין סיבה לא להכליל בה כמות סבירה של ביצים. בנושא של אלרגיות וסכנות זיהומיות, אכן יש צורך להיזהר. לאנשים הרגישים לביצים, וזה כולל מצבים בהם יש אי סבילות ולאו דווקא אלרגיה לשמה, לא מומלץ לאכול ביצים בכלל. בנושא הזיהומים, האחריות מוטלת על היצרן, ואילו אנחנו הצרכנים, תפקידנו לזכור את האפשרות הזאת, ולעשות כמיטב יכולתנו כדי להיזהר – כלומר, לרחוץ את הביצים, לבשל אותם היטב ולשטוף את הידיים לאחר מגע עם הביצים. גם נושא שפעת העופות עולה על הפרק, ועלינו ולהיות קשובים להתפתחות העניינים. אך מעבר לכך, נראה שביצים הם אכן מזון סביר (לפחות), בתנאי שלא מגזימים איתו. הוא זול, הוא זמין, הוא מכיל ויטמינים וחומרי תזונה חשובים ובהחלט יש לקחת אותם כאופציה כאשר המצב מאפשר זאת. רצוי לצרוך ביצים המועשרים באומגה 3 ו/או ביצי חופש.
  
 
בביבליוגרפיה
 
  1. 1. Rianne M Weggemans, Peter L Zock and Martijn B Katan. Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 73, No. 5, 885-891, May 2001
  2. Yasuyuki Nakamura, Tomonori Okamura, Shinji Tamaki, Takashi Kadowaki, Takehito Hayakawa, Yoshikuni Kita, Akira Okayama and Hirotsugu Ueshima for the NIPPON DATA80 Research Group. Egg consumption, serum cholesterol, and cause-specific and all-cause mortality: the National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease and Its Trends in the Aged, 1980 (NIPPON DATA80). American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 1, 58-63, July 2004
  3. Donald J McNamara. Eggs and heart disease risk: perpetuating the misperception. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 75, No. 2, 333-334, February 2002
  4. Martha Nydia Ballesteros, Rosa Maria Cabrera, Maria del Socorro Saucedo and Maria Luz Fernandez. Dietary cholesterol does not increase biomarkers for chronic disease in a pediatric population from northern Mexico. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 4, 855-861, October 2004
  5. Katz DLEvans MANawaz HNjike VYChan WComerford BP,Hoxley ML. Egg consumption and endothelial function: a randomized controlled crossover trial. Int J Cardiol. 2005 Mar 10;99(1):65-70.
  6. Rance F, Grandmottet X, Grandjean H. Prevalence and main characteristics of schoolchildren diagnosed with food allergies in France. Clin Exp Allergy. 2005 Feb;35(2):167-72.
  7. Lo YCYang YHChiang BL. Food-specific immunoglobulin E among children with atopic dermatitis: a retrospective study. J Microbiol Immunol Infect. 2005 Oct;38(5):338-42.
  8. Palmer DJ, Gold MS, Makrides M. Effect of cooked and raw egg consumption on ovalbumin content of human milk: a randomized, double-blind, cross-over trial. Clin Exp Allergy. 2005 Feb;35(2):173-8.
  9. Schroeder CM, Naugle AL, Schlosser WD, Hogue AT, Angulo FJ, Rose JS, Ebel ED, Disney WT, Holt KG, Goldman DP. Estimate of illnesses from Salmonella enteritidis in eggs, United States, 2000. Emerg Infect Dis. 2005 Jan;11(1):113-5.
  10. Maria Makrides, Joanna S Hawkes, Mark A Neumann and Robert A Gibson. Nutritional effect of including egg yolk in the weaning diet of breast-fed and formula-fed infants: a randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 75, No. 6, 1084-1092, June 2002
  11. Chernoff R. Protein and older adults. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):627S-630S.
  12. Zeisel SH. Nutritional importance of choline for brain development. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):621S-626S.
  13. A Lindsay Frazier, Catherine Tomeo Ryan, Helaine Rockett, Walter C Willet and Graham A Coditz. Adolescent diet and risk of breast cancer. Breast Cancer Research 2003, 5:R59-R64 (DOI 10.1186/bcr583). Available online http://breast-cancer-research.com/content/5/2/R59
 
 

עקבו אחרי

טלפון:
058-4700002

דוא"ל:

Kira@kira.co.il        

כתובת:
הנדיב 71, הרצליה
אשמח שתצטרפו אלי גם לפייסבוק ותקבלו עדכונים והמלצות בנושא תזונה ובריאות.
מחכה לכם שם
Facebook
כל הזכויות שמורות לקירה לוי, אין לעשות שימוש בכל המופיע בדפים אלו ללא רשות מפורשת ובכתב של בעל האתר
חפשו
הצטרף
מילות תיוג לאתר:
אולכוס, כיב קיבה, צרבות, כאב/י בטן, בעיות מעיים, ריפלוקס, הליקובקטר פילורי, HP , מומחה/ית לנטורפתיה, לרפואה טבעית, לרפואה משלימה, בעיות פוריות / פריון, קושי להיכנס להריון, בעיות זרע, התעברות, תמיכה ב IVF (וכו') , שחלות פוליציסטיות, ציסטות בשחלות, אנדומטריוזיס, פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה, טרשת עורקים, כאבי שרירים, סינוסיטיס, אף סתם, רייניטיס אלרגית, אף נוזל, אפטות בפה
עייפות, תשישות, תסמונת היאפיס, CFS (chronic fatigue syndrome) גאוט, חומצה אורית גבוהה, יוריק אסיד גבוה,  שאלון אבחון קנדידה